elektrische keuring

Keuring elektriciteit

Bent u van plan om uw woning te verkopen of gaat u verhuizen? Bij het verkopen of verhuren van uw woning is het verplicht om een keuring van de elektriciteit uit te laten voeren. Een elektriciteitskeuring wordt uitgevoerd door een elektricien. Op deze pagina leest u waarom keuren nodig is, in welke situaties het keuren verplicht is en vertellen we u meer over de gemiddelde kosten.

Wilt u besparen op de kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan via het offerteformulier. U ontvangt spoedig een aantal prijsoffertes met scherpe prijzen van bedrijven bij u in de buurt. Vergelijk de offertes en kies eenvoudig de beste elektricien.
Waarom elektriciteit keuren?

Een elektrische installatie moet voldoen aan strikte wettelijke reglementen. In het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (de AREI) staan alle voorschriften. Een elektricien houdt de AREI aan bij het keuren. Slecht werkende installaties zijn niet veilig en verhogen het risico op kortsluiting en brandgevaar. Dit wilt u uiteraard voorkomen. Door een elektriciteitskeuring uit te laten voeren weet u zeker dat de installaties aan alle eisen voldoet en veilig is. Wilt u verhuizen en wilt u uw woning die gebouwd is voor 1 oktober 1981 verkopen? Of wilt u uw woning verbouwen of de elektrische installatie laten renoveren? Dan is het keuren verplicht.

Wanneer elektriciteitskeuring?

Het keuren door een elektricien is in een aantal gevallen verplicht, bijvoorbeeld bij het verhuizen, bij de verkoop of verhuur van uw woning of bij het renoveren van de elektriciteit van een bestaande woning. Een positief keuringsverslag is in de meeste gevallen 25 jaar geldig. Daarna dient de keuring herhaald te worden. Wilt u uw woning met elektrische installaties van voor 1 oktober 1981 verkopen? Dan is het noodzakelijk dat u de volledige installatie opnieuw laat keuren. Ook als het positieve energie prestatie certificaat, het EPC, nog niet ouder is dan 25 jaar. Laat u uw elektrische installatie volledig renoveren door een monteur? Dan is een keuring ook nodig.
Is een elektriciteit keuring verplicht?

Een elektriciteitskeuring is verplicht wanneer u uw woning wilt verkopen en deze gebouwd is voor 1 oktober 1981. Bij de verkoop moet u namelijk een elektrisch keurverslag bezorgen. Zonder het verslag is het niet mogelijk om de woning te verkopen. Is uw woning al eens eerder gekeurd, maar is dit al 25 jaar geleden? Dan moet de elektriciteitskeuring opnieuw uitgevoerd worden door een technicus. Andere momenten waarbij een elektrische keuring verplicht is, is bij het plaatsen van zonnepanelen, bij een uitbreiding van de installaties en bij het installeren van een werfkast. Ook bij de aanleg van nieuwe installaties in een nieuwe woning of bij een totaalrenovatie is de keuring verplicht.

Overweegt u zonnepanelen? Dan is het handig om de keuring te combineren met de aanschaf van de zonnepanelen. Zo voorkomt u dat u twee keer moet keuren. Een overzicht van gerenommeerde zonnepanelen merken vind je op Zonnepanelen-expert.be.


elektrische keuring verplichtOp zoek naar een elektricien voor een keuring?

Bespaar op de kosten en vraag gratis en vrijblijvende offertes aan!

Gratis offertes
Wat kost een elektriciteitskeuring?

De gemiddelde prijs voor een elektrische keuring ligt tussen de €125,- en de €175,-. De prijs is afhankelijk van de grootte van de elektrische installatie, hoeveel elektriciteitsmeters er aanwezig zijn en de leeftijd van de installaties. Een keuring neemt gemiddeld een halfuur tot een uur in beslag. Ga naar de offertepagina om gemakkelijk gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen. Vergelijk de prijsoffertes en kies de beste elektricien. U krijgt meer inzicht in de kosten en weet zeker dat u nooit teveel betaalt.

Prijzentabel elektriciteitskeuring

Gemiddelde prijs*
Elektrische keuring €125,- tot €175,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs. Per elektricien kunnen de kosten verschillen.
Premie elektriciteit

Bent u van plan om uw elektrische installatie te vervangen of aan te passen na het verhuizen? Of is uw installatie afgekeurd en bent u genoodzaakt om veranderingen door te voeren? Dan heeft u mogelijk recht op een premie van de overheid. Wanneer u woning ouder is dan 30 jaar heeft u misschien recht op een renovatiepremie. Kleinere werken aan de huisinstallatie in een huis van minstens 25 jaar oud komen in aanmerking voor een verbeteringspremie. Daarnaast geven een aantal gemeentes en provinciën ook nog premies. Kijk op de website van de Vlaamse Overheid of u ook in aanmerking komt voor een premie en welke voorwaarden er gelden.


Voor bedrijven en particulieren

Voor zowel bedrijven als voor particulieren is het keuren van de elektriciteit door een elektricien verplicht. Er gelden voor bedrijven meer verplichtingen dan voor particulieren. Een positief keuringsrapport voor particuliere huishoudens is 25 jaar geldig. Bedrijven moeten om de 5 jaar een periodieke elektriciteitskeuring uit laten voeren aan de laagspanningsinstallatie door een elektricien. De keuring van de hoogspanningscabine moet elk jaar gebeuren. Bij de keuring wordt er daarnaast een thermografisch onderzoek van de installatie uitgevoerd. Wilt u een werfkast aansluiten op het net? Dan is een keuring ook verplicht voor het aansluiten. De elektriciteitskeuring garandeert zekerheid bij het gebruik en veiligheid.


verloop elektriciteitskeuring

Hoe verloopt een elektriciteitskeuring?

Benieuwd wat u kunt verwachten tijdens het keuren? Wij geven u graag informatie over de verloop van de keuring. De elektricien heeft een aantal documenten nodig bij het keuren. Deze documenten, het eendraadschema en het situatieschema, zijn opgesteld door de persoon die het heeft geïnstalleerd.

  1. De keurder bekijkt de ruimte waar de elektriciteitskast hangt. Is alles op de juiste manier aangesloten en is de bedrading en de kast nog in goede conditie?
  2. De elektriciteitskast wordt nagekeken. De specialist kijkt naar het materiaal van de kast, of de juiste smeltveiligheden en automatische schakelaars worden gebruikt. Hij controleert ook of er minstens één differentieelschakelaar aan het begin van de installatie is geïnstalleerd en of de installatie goed geaard is.
  3. Na de elektriciteitskast wordt de volledige woning gecontroleerd. Denk hierbij aan de stopcontacten, lichtschakelaars en elektriciteitsdraden.

Bronnen:

Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (de AREI)

Website van de Vlaamse Overheid

prijzen elektrische keuring

Besparen? Offertes vergelijken!

Wilt u de elektriciteit van uw nieuwbouw woning laten keuren door een elektricien? Gaat u verhuizen en heeft u een keuring nodig voor de verkoop? Of wilt u een installateur aanpassingen laten aanbrengen aan de elektrische installatie? Schakel dan een elektricien in voor de elektriciteitskeuring. De elektricien keurt de installaties, de elektriciteitskast en de elektriciteit in de gehele woning. Vul het offerteformulier in. U ontvangt spoedig gratis en vrijblijvende offertes van bedrijven bij u in de buurt. Vergelijk de aanbiedingen op basis van prijs, aanbod en voorwaarden. U weet zeker dat u een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft en kiest eenvoudig de beste elektricien.
Gratis offertes vergelijken