domotica systeem

Domotica systeem

Een domotica systeem geeft uw leven comfort. U zorgt namelijk met het aanleggen en installeren van dit systeem voor woningautomatisering. Domotica systemen werken op basis van sensoren, die bepaalde toepassingen in gang zetten. Afhankelijk van waar uw behoeften en wensen liggen, kiest u een systeem dat bij uw huis past. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Schakel een professionele installateur in die de klus voor u uitvoert. Welke systemen er zijn en wat de kosten bedragen, leest u hier.

Bent u benieuwd naar de prijs van het aanleggen van een Domotica systeem? Vraag gratis offertes aan, die u onderling vergelijkt!
Soorten domotica systemen

Er zijn veel verschillende domotica systemen te onderscheiden. Er zijn goedkope systemen, maar ook duurdere systemen. U kunt bijvoorbeeld kiezen om een geïntegreerd systeem te laten aanleggen in uw nieuwbouwwoning.

Als u een bestaande woning heeft, is het ook mogelijk om het systeem draadloos te installeren. Daarnaast kiest u voor een open of gesloten systeem. Tot slot kunt u kiezen uit een centraal of decentraal systeem.

De soorten op een rijtje:

  • Geïntegreerd of mobiele bediening
  • Open of gesloten
  • Centraal of decentraal
  • Bekabeld of draadloos
KNX domotica

KNX domotica is een systeem dat geschikt is voor alle toepassingen in uw huis en voor woningautomatisering. KNX verbindt allerlei apparaten en installaties tot één gezamenlijk systeem. Met dit systeem kunnen apparaten onderling met elkaar ‘communiceren’. Meer dan 370 fabrikanten ondersteunen KNX en gebruiken het in hun producten. Daarom is dit de wereldwijd erkende standaard voor woningautomatisering. De voordelen van KNX zijn dat het eenvoudig te koppelen is aan andere technologieën en het toepasbaar is in zowel huis- als gebouwautomatisering. Het is een onafhankelijke en universele programmeertool, waarbij u niet bent gebonden aan een leverancier voor aanpassingen aan de installatie. Bovendien is het Europees en wereldwijd gestandaardiseerd en gecertificeerd.


knx domoticaMobiel systeem

Een mobiel domotica systeem zorgt ervoor dat het mogelijk is om alle toepassingen te bedienen via uw tablet of smartphone. Hierdoor is het niet meer nodig om iedere keer naar de vertrouwde schakelaar te lopen, maar kunt u overal waar u verbonden bent de software bedienen. Bovendien is een groot voordeel dat het altijd wordt geüpdatet, zodat alles automatisch gaat.

Geïntegreerd systeem

Domotica is zowel mogelijk in nieuwbouwhuizen als in bestaande woningen. Bij nieuwe woningen of huizen waar gerenoveerd wordt, is het aan te raden het domotica systeem te integreren in de elektrische installatie. Dit kan zowel draadloos als bekabeld.
Draadloos of bekabeld?

Bij een bedraad systeem leidt de bekabeling naar een centraal punt, zoals de meterkast. Het is dan wel belangrijk dat de schakelruimte groot genoeg is, omdat er veel toepassingen op aangesloten worden. Het is ook mogelijk om het systeem draadloos te installeren. Dan wordt het aangesloten via een stopcontact of inbouwdoos. Batterijen voeden dan de draadloze sensoren en de toestellen communiceren via een LAN-netwerk.

Open of gesloten systeem?

Het aanleggen van een open systeem maakt het mogelijk om verschillende apparaten en merken aan elkaar te koppelen. Bij een gesloten systeem kan dit, omdat de fabrikant er bewust voor kiest dat er geen andere producenten kunnen inhaken op hun producten.

aanleggen domotica systeem

Centraal of decentraal?

Tot slot is er verschil in een centraal of decentraal systeem. Bij het aanleggen van een centraal systeem worden alle componenten aangestuurd via één centraal punt. Nadeel hiervan is dat wanneer het centrale punt defect is, het complete domotica systeem plat ligt. Een decentraal systeem heeft allemaal aparte componenten die los van elkaar staan. Voordeel hieraan is dat bij een storing de andere systemen het blijven doen.
Wat kost domotica?

Domotica is er in allerlei soorten en maten. Er zijn goedkope instappakketten en zeer uitgebreide systemen. Wat de prijs van een domotica systeem is, is afhankelijk van uw wensen en een aantal factoren die de prijs beïnvloeden.

Zo speelt mee welke functies u wilt automatiseren. Bovendien beïnvloedt het type systeem ook de prijs, dus een open of gesloten of een bekabeld of draadloos systeem. Daarbij is er ook een verschil in het aanleggen van een domotica systeem in een nieuwbouwwoning of een bestaande woning. Tot slot is het installeren en aanleggen een factor die invloed heeft op de prijs, evenals de afwerking. In onderstaande tabel vindt u de gemiddelde prijzen van de verschillende onderdelen. Een relatief goedkope optie is als u alleen verwarming kiest.

Wilt u meer toepassingen automatiseren? Dan wordt de prijs al gauw duurder.

Tabel: prijzen domotica

Onderdeel Gemiddelde prijs*
Standaard installatie (bediening van rolluiken en verlichting) €3.850,-
Verwarming + €900,-
Alarm + €1.500,-
Audio + €2.000,-
Installatiekosten €25,- tot €50,- per uur
Afwerking €2,50 tot €10,- per plaat

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per installateur kunnen verschillen. Vraag offertes aan voor een duidelijk overzicht van de kosten.
Vraag gratis offertes aan

Bespaar op de kosten van uw nieuwe domotica systeem!

Vrijblijvend contact
Domotica toepassingen

Domotica zorgt voor een verbetering en automatisering van diensten en de manier van wonen en leven. Als het aankomt op de verschillende toepassingen van domotica, zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Een eerste voorbeeld is het automatiseren van klimaatregeling, zoals uw verwarming of airconditioning. Dit zorgt voor wooncomfort, gemak én u bespaart op uw energierekening. Ten tweede kunt u de verlichting in uw woning automatiseren, waarbij u de verlichting op afstand aan of uitzet. De derde toepassing is een alarmsysteem. Hiermee verhoogt u de veiligheid, omdat u het systeem op afstand bedient. Het vierde is het automatisch openen en sluiten van deuren en poorten. Tot slot kunt u de zonwering automatiseren, zoals gordijnen en rolluiken.

Domotica aanleggen

Het aanleggen van domotica gebeurt vanuit de meterkast, waarbij losse componenten door uw complete woning worden voorzien van infrarood. Zo heeft u geen last van bedrading en is van de hele installatie niets te zien. De installateur zal de groepenkast uitbreiden en op het hoofdelement aansluiten, zodat de spanning wordt verdeeld over de losse componenten die in verbinding staan met de app op uw tablet of smartphone. Vervolgens wordt alles geprogrammeerd en kunt u de toepassingen automatisch bedienen. U kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen, dit is echter af te raden omdat het een behoorlijk gespecialiseerde klus is. Schakel dus liever een installateur in die precies weet wat die moet doen.
Voor particulieren en bedrijven

Domotica systemen kunt u zowel bij particuliere woningen als bij bedrijven aanleggen. Domotica installeren levert voor een bedrijf een aantal voordelen op. Bijvoorbeeld het regelen van ventilatie, toegangscontrole, openen en sluiten van rolluiken, gordijnen en zonwering en het aan- en uitzetten van verlichting. Dit levert allemaal gemak en comfort op. Maar wat misschien wel het belangrijkste aan een automatisering is voor bedrijven, is veiligheid. Tot slot bespaart u als bedrijf op de energierekening en krijgt u inzicht in de dingen die veel energie verbruiken.

Bekende merken

Er zijn een aantal bekende merken als het aankomt op domotica systemen. Bijvoorbeeld de Apple Homekit, waarbij u gebruikt maakt van diverse producten van derden. Of Homey, waarmee u al uw apparaten in huis combineert tot één slim en eenvoudig systeem. Fibaro is een systeem dat op basis van het z-wave protocol werkt en is volledig zonder draden. Bij het Niko Home Control systeem heeft u keuze uit zowel bedrade als draadloze componenten, die eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden in uw bestaande woning.
Voordelen van domotica in huis

Alles om ons heen wordt steeds slimmer, dus ook de toepassingen in uw woning. Het aanleggen van domotica in huis levert aanzienlijk wat voordelen op. Zo is domotica een bron van comfort. Het automatiseren van gebruikssystemen als lichten en verwarming. Allemaal voorbeelden van comfort die laten zien dat het zowel luxe als nuttig is. Domotica zorgt bovendien voor meer veiligheid in huis. Bijvoorbeeld loopverlichting die automatisch aan gaat, of aanwezigheidssimulatie, zodat uw huis er bewoond uitziet als u weg bent. Tot slot is domotica zeer duurzaam. Uw huis gaat namelijk slim om met energie en klimaatregeling. Zo bespaart u energie en heeft u een precies inzicht in het gas-, stroom- en waterverbruik. De voordelen op een rijtje:  • Comfort
  • Luxe
  • Veiligheid
  • Duurzaamheid
  • Energiezuinig
  • Klimaatregeling
Besparen? Vergelijk offertes

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, heeft domotica ontzettend veel voordelen. Wilt u een domotica systeem laten aanleggen en installeren? Schakel dan een professionele installateur in, die de klus voor u uitvoert. Meer weten over de prijs? Ga naar het offerteformulier, vul uw gegevens in het ontvang gratis offertes die u vrijblijvend met elkaar vergelijkt. Hierdoor bespaart u op de kosten!


gratis offerte aanvragen installatie


Gratis offertes vergelijken