elektriciteit vernieuwen

Elektriciteit vernieuwen

Wilt u nieuwe elektriciteit in uw woning laten leggen? Of is het tijd om de zekeringskast te vernieuwen? Er zijn steeds meer elektrische apparaten in huis, en niet alle zekeringkasten zijn hiervoor geschikt. Schakel daarom een vakman in voor het vernieuwen van uw elektriciteit.

Op deze pagina leest u meer over het leggen van elektriciteit en wat het renoveren van elektra inhoudt. Ook krijgt u een indicatie van de prijzen en leest u hoe u gemakkelijk op de kosten kunt besparen. Bent u op zoek naar een vakman bij u in de buurt?

Start nu de offerteaanvraag!
Wanneer elektriciteit vernieuwen?

Is uw woning gebouwd voor 1981 en gaat u deze verkopen? U moet een verslag van de keuring kunnen voorleggen. U bent verplicht de elektriciteit te vernieuwen indien de installatie is afgekeurd.

Daarnaast komt het voor dat oude woningen een elektrische installatie hebben die niet is geaard. Ook dan is het vernieuwen van de elektra nodig. U wilt natuurlijk beschermd zijn tegen elektrocutie- en brandgevaar.

Bij een verbouwing is het ook verstandig om rekening te houden met het vernieuwen van elektriciteit. Wat dacht u bijvoorbeeld van een domotica installatie? Maak tevens een plan waar u welke aansluitingen, stopcontacten en dergelijke in uw woning wenst.
vernieuwen elektra

Welke werkzaamheden vallen onder elektriciteit vernieuwen?

Het vernieuwen van de elektriciteit betreft een belangrijke werkzaamheden. Al deze werkzaamheden zorgen ervoor dat de elektra in uw woning een stuk veiliger is. Hieronder leest u meer over deze twee werkzaamheden.

 • het verzwaren van de elektrische installatie;
 • oude elektra vervangen;
 • zekeringskast vervangen;
 • stopcontacten vernieuwen.

Lees hier meer over elektriciteitswerken!


elektra laten leggen

Elektrische installatie verzwaren

Een elektrische installatie bestaat uit vele verschillende componenten. Denk hierbij aan bedrading, stopcontacten, schakelaars, de verdeelkast en de aardlekschakelaar. Is de installatie in uw woning afgekeurd? Gedurende het verzwaren en renoveren van elektra wordt de verdeelkast vaak vervangen. Tegenwoordig worden veel meer apparaten gebruikt zoals een wasmachine en oven. Het kan zijn dat de verdeelkast hiervoor moet worden verzwaard met nieuwe groepen en nieuwe leidingen gelegd. Verlengkabels en meervoudige stekkerdozen worden zoveel mogelijk vermeden gedurende het renoveren. Bij woningen gebouwd voor 1981 komt het vaak voor dat een stopcontact verkeerd is gemonteerd. Ook deze worden vervangen en nieuwe elektrische bedrading wordt aangelegd.
Oude elektrische bedrading vervangen

Bij een renovatie van de elektriciteit is het vervangen van de oude elektrische bedrading vaak nodig. De laatste paar jaren heeft elk huishouden steeds meer apparaten. Deze functioneren het beste wanneer goede bedrading aanwezig is. In sommige gevallen is het hergebruiken hiervan mogelijk. Nieuwe bedrading is in de meeste gevallen echter geen overbodige luxe. Daarnaast is het bij een renovatie mogelijk dat aftakdozen verwijderd of vervangen moeten worden. De bedrading dient bovendien voorzien te zijn van een aardingsdraad.

Laat u de renovatie doen door een vakman? Breng met een situatieschema in kaart waar de bekabeling en leidingen zich bevinden. Op deze manier zal de vakman alles sneller kunnen aanleggen gedurende de renovatie.

Zekeringskast vervangen

De zekeringskast is het middelpunt van alle elektriciteit in huis. Hoewel de elektrische apparaten snel sterker en zwaarder worden, zijn veel zekeringskasten hier nog niet op aangepast. Is uw zekeringskast ook verouderd? Tijd om snel een nieuwe zekeringskast aan te leggen.

Laat dit altijd door een ervaren elektricien uitvoeren. Deze helpt u met het bepalen van het aantal groepen en de juiste fase. Bezuinig niet zomaar op een groep en bereid u voor op de toekomst. Heeft u hele zware elektra in huis? Denk hierbij aan een oplader voor een elektrische auto of zelfs een zware kookplaat. In dat geval heeft u een 3-fasen aansluiting nodig.

nieuw stopcontact

Stopcontacten, schakelaars en verlichting vernieuwen

Moet u de elektra in uw woning renoveren? Maak van de gelegenheid gebruik en denk aan de toekomst. Als u alles moet renoveren en de kabels opnieuw gaat leggen kunt u net zo goed extra aanpassingen doen. Gebruik bijvoorbeeld naast gewone schakelaars, ook dimmers. Dimmers kunnen erg veel sfeer aan een ruimte toevoegen.

Voor extra gebruiksgemak kunt u ventilatie, zonwering, rolluiken en verlichting automatiseren. Ook erg handig is het plaatsen van bewegingsmelders waarmee de verlichting wordt aangestuurd. Of laat extra wandcontactdozen leggen, deze komen immers altijd van pas. Er is van alles denkbaar wanneer u de elektra gaat renoveren.


renovatie elektra

Elektriciteit renoveren zonder slijpen?

Het vernieuwen van elektra zonder gleuven te slijpen scheelt een heleboel tijd. Slijpen is alvorens het leggen van elektriciteitsdraden toch het meest verstandige. De meeste buizen zijn namelijk ongeschikt voor moderne elektriciteitsdraden. Het hergebruiken van buizen is in dat geval geen optie, zeker niet wanneer ze uit ijzer bestaan. Bovendien is het denkbaar dat buizen beschadigd zijn.

Wilt u liever elektriciteit leggen zonder slijpen? Wanneer de buizen nog in goede staat zijn kunt u het hergebruiken proberen. Gebruik hierbij altijd een trekveer en werk met zijn tweeën. Gaat u tijdens een renovatie nieuwe wandcontactdozen aan laten leggen? Hiervoor is slijpwerk nodig. Als u daarvoor al bezig bent is het aan te raden om ook de rest te slijpen.
Prijs elektriciteit vernieuwen

Wilt u de zekeringskast renoveren? Dit kost gemiddeld €750,-. Wilt u de elektriciteit in huis volledig renoveren, houd dan rekening met een prijs tussen de €3.000,- tot €5.000,-. Als u voorbereidingen kunt treffen, dan bespaart u op de kosten. Dit kan wel alleen gedaan worden als u ervaring heeft met elektra, is dit niet het geval? Laat de voorbereidingen dan door de elektricien uitvoeren.

Wilt u de elektra in huis automatiseren met behulp van een domotica systeem? Houd dan rekening met en totaalprijs van gemiddeld €2.000,- tot €3.000,-. Voor andere klussen ligt het uurtarief van de elektricien tussen de €25,- tot €50,-.


Prijstabel: wat kost het vernieuwen van elektriciteit?

Werkzaamheden Gemiddelde prijs * Opmerkingen
Renovatie zekeringskast € 750,-
Totale renovatie elektriciteit €3.000,- Zelf voorbereidingen uitvoeren
Totaal renovatie elektriciteit €5.000,- Voorbereidingen door elektricien laten uitvoeren
Automatiseren van elektra €2.000,- tot €3.000,- D.m.v. een relais- of domotica-systeem
Uurtarief elektricien €25,- tot €50,- Afhankelijk van de ervaring van de elektrieker
Keuring elektriciteit €125,- tot €175,- Standaard installatie met één elektriciteitsmeter

*Dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw. Benieuwd naar het exacte tarief? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.
Elektriciteit vernieuwen? Bespaar gemakkelijk tot wel 40%!

Vergelijk meerdere elektriciens en kies de vakman met het beste aanbod.

Gratis offertes ontvangen
Profiteer van het verlaagde btw-tarief

Gaat u binnenkort nieuwe elektriciteit leggen? Goed nieuws! U betaalt dan niet 21% btw, maar slechts 6% btw! Dit verlaagde btw-tarief is alleen geldig als u een erkend elektrieker voor het leggen van elektriciteit inschakelt en niet zelf aan de slag gaat. Daarnaast moet uw woning minimaal 10 jaar oud zijn en moet uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt worden. Wilt u meer weten over de voorwaarden van dit verlaagde btw-tarief? Lees dan verder op belgium.be.

Keuring elektriciteit

Wist u dat het in sommige situaties verplicht is een keuring uit te voeren? Na een keuring weet u zeker dat uw installatie veilig werkt.

Blijkt uw zekeringkast niet door de keuring te komen? In dat geval heeft u anderhalf jaar de tijd om de elektriciteit te vernieuwen. Binnen 18 maanden vindt er in dat geval een herkeuring plaats.
Wanneer is een elektriciteitskeuring verplicht?

In sommige gevallen is een elektriciteitskeuring verplicht:

 • bij nieuwbouw;
 • bij de verkoop van een woning van vóór 1 oktober 1981 (lees hier meer over op vlaanderen.be.)
 • elke 25 jaar bij een woning gebouwd na 1 oktober 1981 (meer weten? Lees mer op de website van de Vlaamse regering.)
 • als u de aansluiting wilt verzwaren;
 • bij en wijziging of renovatie van de huidige elektriciteit.

U mag zelf bepalen welk keuringsmechanisme u inschakelt, zolang deze maar erkend is door de Minister van Energie.

Wat wordt er gekeurd?

Tijdens een keuring doorloopt het keuringsmechanisme de zekeringkast. Hij controleert of de elektriciteitsschema’s correct zijn opgemaakt en of uw elektra voldoet aan de eisen gesteld in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

Daarnaast controleert de expert of alle differentieelschakelaars nog goed werken en hij meet de installatie op een aantal punten door. Hierna stelt hij een officieel keuringsverslag op waar alle bevindingen in geschreven staan. Is de installatie afgekeurd dan heeft u 18 maanden om de elektra te renoveren of vernieuwen.

Keuring bij een nieuwbouwwoning

Wilt u meer weten over het keuren van de elektrische installatie bij nieuwbouwwoningen? Bekijk dan deze video.
Zelf elektriciteit vernieuwen of uitbesteden?

Bent u een handige klusser en heeft u ervaring met het werken met elektra? In dat geval zijn er kleine doe-het-zelf klusjes die u eventueel zelf uit zou kunnen voeren, zoals het leggen van een nieuw stopcontact of het aansluiten van een nieuwe lamp. Toch is het altijd verstandiger om hiervoor een ervaren elektrieker in te schakelen!

Bij het werken met elektra is er altijd een risico. Zou u de elektra zelf verkeerd leggen, dan loopt u het risico op brand of zelfs elektrocutie.

Met de hulp van een vakman bent u verzekerd dat de bedrading veilig is aangelegd. Dat is de meerprijs zeker waard.

Overkoepelende renovatiepremie

Wilt u de oude elektriciteit in huis vernieuwen of renoveren? In sommige gevallen hebt u bij een renovatie recht op de overkoepelende renovatiepremie! Deze premie bedraagt 20% of 30% van uw investering, afhankelijk van uw inkomen. Er zitten een aantal voorwaarden aan de overkoepelende renovatiepremie:

 • uw woning is minimaal 30 jaar oud;
 • de facturen staan op naam van de eindgebruiker, de huurder of de bewoner;
 • u investeert in ieder geval €2.500,-;
 • voor elektriciteitswerken wordt de premie berekend over maximaal €3.750,-.

Meer weten over de voorwaarden en de aanvraagprocedure van de overkoepelende renovatiepremie? Lees dan snel verder op vlaanderen.be.
Bespaar op het vernieuwen van elektriciteit!

Wilt u nieuwe elektriciteit in huis laten leggen? Of gaat u verhuizen en heeft u een elektrische keuring nodig? Voor deze en andere werkzaamheden aan de elektriciteit in huis is het aan te raden een vakman in te huren.

Wist u dat u gemakkelijk op de kosten bespaart? Start direct uw offerteaanvraag!

Door de prijzen van meerdere elektriciens met elkaar te vergelijken is het gemakkelijk kiezen voor de vakman met de laagste prijs! Op deze manier kiest u een vakman die bij u past en bespaart u eenvoudig tot wel 40% op de totaalprijs! Wilt u dit ook? Vraag dan snel gratis offertes aan en start direct met vergelijken!


vernieuwen elektriciteit


Gratis offertes vergelijken