elektriciteitswerken

Elektriciteitswerken: compleet overzicht

Zelfs de meest gevorderde hobby klusser waagt zich niet aan elektriciteitswerken in en rond het huis: hiervoor heeft u echt de hulp van een een elektrieker nodig! Een vakman installeert uw elektriciteit veilig, snel en efficiënt. U kunt een elektricien ook inschakelen om de installatie te keuren!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leest u meer over de algemene elektriciteitswerken die een vakman uitvoert. Ook leest u waar u om moet denken bij elektriciteitswerken in huis. Elektrieker nodig? Start nu uw gratis offerteaanvraag en vergelijk de prijzen van elektriciteitswerken om tot 40% te besparen!



Algemene elektriciteitswerken: welke klussen?

Voor algemene elektriciteitswerken in en rond het huis, schakelt u best een ervaren elektrieker in. Hierbij gaat het om elektriciteitswerken zoals het leggen van elektra, het vernieuwen van de elektrische installatie en een nieuwe elektrische installatie plaatsen.

Kan ik zelf algemene elektriciteitswerken uitvoeren?

Zonder ervaring raden we u aan om de elektriciteitswerken uit te besteden aan een vakman. Dit bespaart u veel tijd, maar wat nog belangrijker is: het is veiliger. Het werken met elektra brengt flink wat gevaren met zich mee. Een verkeerd aangesloten stopcontact of meterkast kan kortsluiting en zelfs brand veroorzaken. Hieronder leest u meer over de verschillende elektriciteitswerken die een elektricien voor u uitvoert.

Elektriciteit leggen

Het leggen van elektriciteit is een breed begrip. Het gaat hierbij vaak om redelijk grote klussen, zoals de installatie van een domotica systeem: hiermee kunt u heel veel handelingen in huis automatiseren, zoals het licht aandoen of de gordijnen sluiten.

Om de veiligheid te vergroten is het ook mogelijk een elektricien in te schakelen voor het plaatsen van een alarmsysteem en beveiligingscamera. Ook hiervan moet de elektra correct aangesloten zitten, wilt u het systeem goed kunnen gebruiken.

Denk bij het leggen van elektriciteit aan klussen zoals:

  • Aardingspen of wisselschakelaar plaatsen
  • Tuinverlichting aanleggen
  • Extra stopcontacten of lichtpunten aansluiten
  • Keuring van de elektriciteit
  • Differentieelschakelaar aansluiten


Nieuwe elektrische installatie

Een andere taak die u kunt uitbesteden aan een vakman, is de installatie van nieuwe elektra. Denk hierbij aan het plaatsen van een meterkast in een nieuw huis, of het installeren van een compleet nieuw domoticasysteem. Ook als u slechts een deel van de meterkast vervangt, zoals de zekeringkast, valt dit onder ‘nieuwe elektrische installatie’.

Dit zijn een paar veel voorkomende nieuwe elektrische installaties:

Elektriciteit vernieuwen

Als de elektriciteit in huis flink verouderd is, is het tijd om de elektriciteit te vernieuwen. Denk hierbij aan het vervangen of vergroten van de zekeringkast en het verzwaren van de elektriciteit in huis. Deze algemene elektriciteitswerken zijn nodig, omdat de meterkast de hoeveelheid stroom anders niet aankan. Hierdoor ontstaat er kortsluiting.

kleine en algemene elektriciteitswerken

Welke klussen horen bij kleine elektriciteitswerken?

Natuurlijk zijn er ook heel veel kleine elektriciteitswerken waarvoor u een vakman kunt inschakelen. Deze klussen, zoals het aansluiten van een lamp, lijken misschien eenvoudig maar ze brengen flink wat risico’s met zich mee als u niet weet wat u aan het doen bent.

Denk bij kleine elektriciteitswerken bijvoorbeeld aan:

  • Stopcontact aansluiten: mist u een stroompunt in de keuken of wilt u in de slaapkamer een extra stopcontact? De vakman maakt een vertakking van een bestaand stopcontact en sluit daarna het stopcontact aan op de gewenste plek.
  • Deurbel plaatsen: als u wilt dat de deurbel in het hele huis goed te horen is, dan raden we u aan een elektrische deurbel te plaatsen.
  • Lamp aansluiten: ook het aansluiten van verlichting is niet zonder risico als u niet weet hoe dit moet. Een vakman sluit uw (tuin)verlichting in een mum van tijd aan.



Besparen op uw algemene elektriciteitswerken? Vergelijk gratis offertes!

Vind eenvoudig en snel een vakman in uw regio en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken



Industriële elektriciteitswerken

Industriële elektriciteitswerken vragen nog meer aandacht dan algemene elektriciteitswerken. Bij industriële elektriciteitswerken spreken we namelijk van krachtstroom. Grote machines en apparaten hebben enorm veel stroom nodig. Bovendien moet de elektriciteit van een bedrijf voldoen aan strenge veiligheidseisen, want u mag uw personeel niet in gevaar brengen. Het is dus extra belangrijk dat elektrische installatie hiertegen is opgewassen.

Wilt u uw industriële elektriciteitswerken uitbesteden? Schakel dan een vakman in die hierin gespecialiseerd is: zo weet u zeker dat de werkzaamheden goed uitgevoerd worden.

Aandachtspunten bij elektriciteitswerken

Laat u de elektriciteit in huis vernieuwen of verzwaren? In sommige gevallen is het dan belangrijk of zelfs verplicht om een keuring uit te voeren. Dit garandeert de veiligheid van de elektrische installatie in huis.

Wanneer is een keuring van elektriciteit verplicht?

Als u een nieuwbouwhuis heeft gekocht en een nieuwe elektrische installatie laat plaatsen. Ook als u een huis met een elektrische installatie van voor oktober 1981 wilt verkopen moet u een keuring uit laten voeren. Kiest u ervoor om de installatie te wijzigen, renoveren of uit te breiden dan moet u de installatie ook laten keuren.

Bovendien geldt dat u uw elektrische installatie elke 25 jaar opnieuw moet laten keuren volgens AREI normen. Meer hierover leest u op vlaanderen.be.

Wat gebeurt er als de elektrische installatie niet goed gekeurd wordt?

Dan krijgt u de kans om de elektriciteit op orde te maken. Daarna vraagt u een herkeuring aan.

Premie voor elektriciteitswerken?

Laat u algemene elektriciteitswerken uitvoeren? Dan kan het zomaar zijn dat u een premie kunt aanvragen. Er zijn verschillende premies voor elektriciteitswerken, waaronder de overkoepelende renovatiepremie. De overkoepelende renovatiepremie is aan te vragen voor werkzaamheden verdeeld in 4 categorieën, waaronder ‘technische installaties’.

Hoe hoog is deze premie?

De overkoepelende renovatiepremie is een premie van 20% of 30% van uw investering, afhankelijk van uw inkomen. U hebt alleen recht op deze premie als u minimaal €2.500,- investeert. Ook geldt er een bovengrens: de premie wordt berekend over maximaal €3.750,-. Het gaat om een premie voor werkzaamheden zoals een hele of gedeeltelijke vernieuwing van de elektriciteit in huis. Meer weten? Lees dan verder op vlaanderen.be.

Daarnaast zijn er nog altijd gemeentes die een plaatselijke premie aanbieden voor elektriciteitswerken. De voorwaarden en de hoogte van deze plaatselijke premies verschilt natuurlijk per gemeente. Meer hierover leest u op energiesparen.be.

elektricien voor elektriciteitswerken

Besparen? Vergelijk gratis offertes voor elektriciteitswerken!

Elektriciteitswerken uitbesteden aan een vakman? Schakel een algemene elektrieker in: hij sluit uw lampen aan, installeert extra stopcontacten of monteert een nieuw beveiligingssysteem. Zo bespaart u uzelf waardevolle tijd en energie. Op zoek naar een vakman bij u in de buurt?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere elektriekers in uw regio. Vergelijk de verschillende experts en kies de vakman met de beste prijs voor de elektriciteitswerken. Zo bespaart u gemakkelijk tot wel 40% op de totaalprijs! De aanvraag is gratis én vrijblijvend, dus u zit helemaal nergens aan vast.


Gratis offertes vergelijken


Gratis offertes vergelijken