Verzwaring elektriciteit

Als u nieuwe apparaten hebt gekocht is het mogelijk dat u de elektriciteit moet verzwaren. U leest hier wanneer een verzwaring van de elektriciteit noodzakelijk is. Daarnaast worden de kostprijs van het vernieuwen en de verschillende aansluitingen besproken. Hebt u nog vragen over het verzwaren van de elektriciteit? Of bent u op zoek naar een elektricien die u hierbij kan helpen? Neem dan contact op! Ons netwerk werkt samen met erkende elektriciens in heel Vlaanderen. Na het invullen van het contactformulier ontvangt u meerdere offertes. Deze vergelijkt u vrijblijvend zelf waarna u de elektricien met de beste voorwaarden en de laagste prijs kunt kiezen.
Waarom bestaande aansluiting wijzigen?

Het is belangrijk dat het aansluitingsvermogen van uw elektriciteitsnetwerk hoger is dan alle apparaten die tegelijk zijn aangesloten. Doet u dit niet dan is het mogelijk dat uw zekeringen springen. De kracht van de elektriciteitsaansluiting wordt weergegeven in kilovoltampère (kVA) of in kilowatts (KW). De stroomsterkte van apparatuur is meestal 40 ampère (40A). Om de voltampère (VA) te berekenen vermenigvuldigt u de spanning met de stroomsterkte (220V). Deel dit door 1000 om de kVA te berekenen. Een éénfasige koppeling van 220V met een stroomspanning van 40A komt uit op een vermogen van: 220V X 40A = 8.800 watts (W) of 8,8kW.

Elektrische installatie aanpassen

Hebt u een nieuw apparaat gekocht? U moet misschien de elektrische installatie in de meterkast vernieuwen. Het is daarom belangrijk om te controleren wat het verbruik van dit apparaat is. Als u de elektriciteit niet laat verzwaren kunnen uw zekeringen wellicht springen. Gebruikt u tegelijkertijd een verwarming (2.000 W), vaatwasmachine (2.000 W), verlichting (1.000 W) en verscheidene andere huishoudelijke apparaten (1.000 W)? Het is noodzakelijk dat uw elektrische installatie minstens 6.000 W of 6 kW aankan. Bovenstaande elektriciteitsaansluiting is hiervoor geschikt. Gebruikt u veel apparatuur of een zwaar apparaat zoals een jacuzzi? Een verzwaring van de elektriciteit is cruciaal.Eénfasige of driefasige aansluiting?

Een gemiddelde gezinswoning heeft genoeg aan een éénfasige aansluiting. Dit is een éénfasige aansluiting op 230 volt met daarbij een stroomsterkte van 40 ampère. De standaard aansluiting is voldoende voor het meeste huishoudelijke apparatuur. Bij deze aansluiting kunt u bijvoorbeeld een koelkast, diepvries, fornuis, droogkast en wasmachine tegelijk aanzetten. Een aantal apparaten hebben echter meer energie nodig. Wilt u bijvoorbeeld een sauna, hottub, elektrische kookplaat of een warmtepomp gebruiken? Dan is het denkbaar dat u de elektriciteit moet verzwaren. In dat geval is een driefasige aansluiting vereist. Negen van de tien woningen heeft echter voldoende aan een éénfasige aansluiting. Toch een driefasige aansluiting nodig? Vraag vrijblijvend offertes aan via het contactformulier op de offertepagina.

Keuring na verzwaring elektrische installatie

Een keuring is verplicht na een verzwaring van de elektrische installatie. Bij de keuring worden de voorschriften van het AREI (Algemeen Reglement van de Elektrische Installaties) gevolgd. De keuring na de verzwaring van elektriciteit bestaat uit twee onderdelen. Tijdens de keuring worden verplichte metingen gedaan volgens het AREI. De isolatiemeting, aardspreidingsweerstand en continuïteit van de installatie worden gekeurd. Daarnaast vindt er tijdens de keuring een visuele controle plaats. De aarding van toestellen en stopcontacten worden bijvoorbeeld gekeurd. U dient in het bezit te zijn van een positief keuringsverslag voordat de distributienetwerkbeheerder de teller komt openzetten en de installatie komt uitvoeren.

verzwaring elektriciteitsaansluiting

Verzwaring elektriciteitsaansluiting

Hebt u nieuwe apparaten gekocht en moet u daarom de elektriciteit verzwaren? Het vernieuwen van de elektriciteit vraagt u eenvoudig aan. De verzwaring van de elektriciteitsaansluiting regelt u via uw netbeheerder. Bezoek hiervoor bijvoorbeeld de website van Eandis of Infrax. Als u contact opneemt met uw netbeheerder ontvangt u een offerte. Na goedkeuren van de offerte zal de netbeheerder voor de verzwaring van de elektriciteitsaansluiting zorgen. Vanaf 25 kW bent u wellicht genoodzaakt uw meterkast te vervangen. Uw netbeheerder controleert of uw meterkast geschikt is. Mocht uw zekeringkast niet geschikt zijn, dan kan de netbeheerder tevens deze vernieuwen.


keuring verzwaring elektrische installatie

Kosten

De kostprijs voor het verzwaren van de elektriciteit hangt af van verschillende factoren. U betaalt eenmalige kosten voor de verzwaring van de elektriciteitsaansluiting. De hoogte hiervan hangt af van uw huidige aansluiting en de elektriciteitsaansluiting die u wenst. De kostprijs hiervan ligt tussen de €134,- en €1.345,-. De maandelijkse kosten bij uw netbeheerder stijgen tevens bij een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting. Daarnaast zijn de kosten van de (her)keuring van invloed op de kostprijs. Voldoet uw meterkast niet aan de eisen na het vernieuwen van de elektriciteit? Een nieuwe meterkast is tevens van invloed op de kostprijs. Voor een indicatie van de kostprijs kunt u het beste offertes aanvragen.
Vraag vrijblijvend offertes aan

In de loop der jaren hebben we een groot netwerk van elektriciens in Vlaanderen opgebouwd.

Vrijblijvend contact
Besparen? Vergelijk gratis offertes!

U begrijpt dat het vernieuwen van uw elektriciteitsaansluiting in sommige gevallen noodzakelijk is. Zoekt u een elektricien die u kan helpen tijdens het leggen of vernieuwen? U bent bij ons aan het juiste adres! Jan Cools is een netwerk van elektriciens in heel Vlaanderen. Er zit altijd een vakman in uw buurt. Via het contactformulier neemt u eenvoudig contact op. Wij sturen u vervolgens kosteloos en geheel vrijblijvend meerdere offertes toe. U vergelijkt de offertes zelf zodat u de elektricien met het beste aanbod en de laagste prijs kunt kiezen. Vragen over een verzwaring zijn tevens van harte welkom. Wij helpen u graag!

Gratis offertes vergelijken